Κάλιο

Το Κάλιο είναι το κύριο ενδοκυττάριο κατιόν του οργανισμού και είναι απαραίτητο για την ρύθμιση του όγκου των ενδοκυττάριων υγρών. Τα επίπεδα του Καλίου συνεισφέρουν στην διατήρηση της αρτηριακής πίεσης, ωστόσο υπάρχει μεγαλύτερη συσχέτιση της σχέση Κ/Na με την ρύθμιση της πίεσης του αίματος παρά μόνο με το Κάλιο. Επιπλέον το κάλιο ελέγχει την μυΐκή συσταλτικότητα και συμμετέχει στη λειτουργία των νεύρων για την ομαλή μεταφορά νευρικών ερεθισμάτων.

Η απορρόφηση του Καλίου πραγματοποιείται στο λεπτό έντερο. Τα επίπεδα του διατηρούνται φυσιολογικά όταν υπάρχει ισορροπία μεταξύ της πρόσληψης του μέσω της κατανάλωσης τροφών και της απέκκρισης του κυρίως από τα ούρα και σε ένα μικρό ποσοστό μέσω της αποβολής του από τα κόπρανα, τον σίελο και τον ιδρώτα.

Χαμηλά επίπεδα καλίου, οδηγούν σε υποκαλιαιμία, η οποία μπορεί να προκληθεί κυρίως από τη χρήση διουρητικών φαρμάκων. Η έλλειψη καλίου μπορεί επίσης να προκληθεί από αφυδάτωση, εμετό, διάρροια και υπερβολική χρήση καθαρτικών. Τα συμπτώματα έλλειψης καλίου είναι η αδυναμία, η ταχυπαλμία, η απώλεια της όρεξης, η σύγχυση και οι μυϊκές κράμπες.

Η υπερκαλιαιμία είναι μια κατάσταση όπου το άτομο έχει υψηλά επίπεδα καλίου σε σχέση με το φυσιολογικό. Αιτίες υπερκαλιαιμίας αποτελούν οι νεφρικές παθήσεις, ο διαβήτης, η αφυδάτωση, η σοβαρή αιμορραγία, μερικές φαρμακευτικές αγωγές και η υπερκατανάλωση τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο. Τα συμπτώματα της υπερκαλιαιμίας περιλαμβάνουν μυϊκή αδυναμία και κράμπες, κόπωση, ναυτία, δυσκολίες στην αναπνοή, πόνος στο στήθος και ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς.

Συνεπώς ανάλογα με τα επίπεδα του καλίου πρέπει να δίνονται και οι αντίστοιχες οδηγίες για την κατανάλωση τροφίμων που είναι φτωχά ή πλόυσια σε κάλιο. Τρόφιμα πλούσια σε κάλιο είναι τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά και κυρίως τα φυλλώδη λαχανικά, η πατάτα, η γλυκοπατάτα, οι ντομάτες, οι μπανάνες, τα βερίκοκα και τα πορτοκάλια. Επίσης καλές πηγές καλίου αποτελούν τα γαλακτοκιμικά προϊόντα, το κρέας, ορισμένα ψάρια όπως ο τόνος και ο μπακαλιάρος, οι φακές και τα φασόλια. Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται μερικά τρόφιμα σε κατηγορίες ανάλογα με την περιεκτικότητα τους σε κάλιο.

ΤΡΟΦΙΜΑ ΧΑΜΗΛΗΣ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΚΑΛΙΟ

  • Χυμοί όπως αχλάδι/σταφύλι/ροδάκινο, κομπόστα αχλάδι
  • Ελαιόλαδο, βούτυρο, μαργαρίνη
  • Λάχανο, πιπεριά πράσινη, αντίδια, κολοκυθάκια, σέσκουλα, φασόλια πράσινα, αγγούρι αποφλοιωμένο,
  • Ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, δημητριακά

ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΕΤΡΙΑΣ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΚΑΛΙΟ

  • Κόκκινο κρέας, κοτόπουλο, ψάρια, τυρία, αυγό
  • Γάλα, γιαούρτι
  • Μήλο, βατόμουρα, κεράσια, ροδάκινο, ανανάς, φράουλες, καρπούζι, γκρέιπφρουτ, δαμάσκηνα, σταφίδες, χυμός μήλο/βερύκοκο, κομπόστα ροδάκινο/ανανάς

ΤΡΟΦΙΜΑ ΥΨΗΛΗΣ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΚΑΛΙΟ

  • Μπάμιες, πατζάρια, πατάτα, γλυκοπατάτα, κολοκύθα, ντομάτα, ντομάτα σε κονσέρβα, σπαράγγια, αβοκάντο, λαχανάκια βρυξελλών
  • Βερύκοκα, σύκα, ακτινίδιο, πεπόνι, μανταρίνια, πορτοκάλι, αχλάδι, νεκταρίνια, μπανάνα, κομπόστα βερύκοκο

L.Lee Hamm, Kathleen S. Hering-Smith, and Nazih L. Nakhoul, ‘Acid-Base and Potassium Homeostasis’, Seminars in Nephrology, 33.3 (2013), 257–64 <https://doi.org/10.1016/j.semnephrol.2013.04.006>.

Quanhe Yang and others, ‘Sodium and Potassium Intake and Mortality among US Adults: Prospective Data from the Third National Health and Nutrition Examination Survey’, Archives of Internal Medicine, 171.13 (2011), 1183–91 <https://doi.org/10.1001/archinternmed.2011.257>.

Πρόσφατα Άρθρα

Κάνε το πρώτο βήμα

Επικοινώνησε μαζί μου για την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, την αντιμετώπιση διαφόρων παθολογικών καταστάσεων και την διαχείριση του σωματικού σου βάρους μέσω εξατομικευμένων προγραμμάτων διατροφής και διατροφικής εκπαίδευσης.

Η αυξημένη αρτηριακή πίεση οδηγεί σε στεφανιαία νόσο, έμφραγμα μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και νεφρική ανεπάρκεια. Η επάνοδος της αρτηριακής πίεσης στα φυσιολογικά όρια με την κατάλληλη διατροφή, άσκηση και φαρμακευτική αγωγή μειώνει την πιθανότητα θανάτου από τα παραπάνω.

Θεραπευτική προσέγγιση υπερτασης

  1. Απώλεια σωματικού βάρους

Η απώλεια βάρους αποτελεί σημαντικό μέτρο για την ελάττωση της αρτηριακής πίεσης ιδιαίτερα στα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, καθώς έχει αποδειχθεί από κλινικές μελέτες ότι ελαττώνει την αρτηριακή πίεση και την ανάγκη πρόσληψης αντιυπερτασικών φαρμάκων.

  1. Διατροφή

Για την υπέρταση απαιτείται μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, σύνθετους υδατάνθρακες και πολυακόρεστα λιπαρά ενώ φτωχή σε κορεσμένα λιπαρά <10% των συνολικών θερμίδων.

  1. Αλάτι

Το αλάτι είναι απαραίτητο για πολλές λειτουργίες του οργανισμού μας. Τα περισσότερα τρόφιμα που καταναλώνουμε περιέχουν αρκετό αλάτι καλύπτοντας τις ανάγκες του οργανισμού μας χωρίς να απατείται η χρήση του επιτραπέζιου αλατιού. Η υπέρμετρη κατανάλωση άλατος προκαλεί υπέρταση είτε επιδυνώνει μια προϋπάρχουσα αυξημένη αρτηριακή πίεση, συνεπώς συστήνεται ο περιορισμός του αλατιού <5gr/ημέρα και των επεξεργασμένων τροφίμων. Η χρήση μπαχαρικών και μυρωδικών βοηθά στον περιορισμό της χρήσης άλατος.

  1. Καφές και τσάι

Ο καφές και το τσάι είναι ροφήματα πλούσια σε καφεΐνη, η οποία προκαλεί αγγειοσύσπαση. Στην περίπτωση της υπέρτασης συνίσταται η μέτρια κατανάλωση τους, 1-2 φλιτζάνια/ημέρα περιεκτικότητας σε 27,5% σε καφεϊνη.

  1. Σωματική άσκηση

Η μέτριας έντασης σωματική άσκηση βοηθά στην πρόληψη εμφάνισης υπέρτασης και πολλών άλλων παραγόντων όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, η στεφανιαία νόσος και το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Στην περίπτωση που έχει εκδηλωθεί η υπέρταση, η άσκηση μειώνει την αρτηριακή πίεση και ως εκ τούτου έχει μια θεραπευτική ιδιότητα. Η άσκηση θα πρέπει να είναι αερόβια (περπάτημα, κολύμβηση, ποδήλατο) και όχι αναερόβια (βάρη) καθώς δεν έχει ευεργετικές επιδράσεις στην περίπτωση της υπέρτασης. Η διάρκεια της άσκησης συνίσταται στα 30-60 λεπτά μέτριας έντασης για τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα.

Επικοινωνια