Μητρικός Θηλασμός

Τα οφέλη του μητρικού θηλασμού είναι πολλαπλά για το βρέφος καθώς το μητρικό γάλα αποτελεί ιδανική τροφή που προσφέρει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, καλύπτωντας τις ανάγκες του βρέφους σε ποιότητα αλλά και ποσότητα. Ο μητρικός θηλασμός συμβάλλει στην πρόληψη της εμφάνισης παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2 και γαστρεντερικών νοσημάτων. Τα αντισώματα που λαμβάνει το βρέφος μέσω του θηλασμού θωρακίζουν την υγεία του και τα ίχνη από τα αλλεργιογόνα τρόφιμα από τη διατροφή της μητέρας βοηθούν στην ανοχή του γαστρεντερικού συστήματος του βρέφους σε αυτά, με αποτέλεσμα την προστασία από την εμφάνιση αλλεργιών.

Επιπλέον ο θηλασμός ενισχύει την ανάπτυξη δεσμού μεταξύ μητέρας και βρέφους. Πέρα όμως από τα οφέλη για το βρέφος, ο θηλασμός προσφέρει πλεονεκτήματα και για την μητέρα. Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, κατάθλιψης, προστατεύει την υγεία των οστών, μειώνει την απώλεια αίματος μετά τον τοκετό βοηθώντας στην ταχύτερη επαναφορά της μήτρας στο φυσιολογικό μέγεθος και βοηθά στην απώλεια κιλών της εγκυμοσύνης. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF συστήνουν τον αποκλειστικό θηλασμό, κατά τους πρώτους έξι μήνες ζωής του βρέφους και συνέχισης του έως και τα δύο έτη ή και περισσότερο με μικτή διατροφή.

Εισαγωγή Συμπληρωματικών Τροφών

Κατά το δεύτερο εξάμηνο της ζωής του βρέφους, το μητρικό γάλα ή το γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας δεν επαρκεί έτσι ώστε να καλύψει τις ανάγκες του σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Για τον παραπάνω λόγο συστήνεται η ένταξη των συμπληρωματικών τροφών. Τα βρέφη είναι έτοιμα να δεχτούν την λήψη συμπληρωματικών τροφών όταν μπορούν να καθίσουν με υποστήριξη, να στηρίζουν το κεφάλι τους σε καθιστή θέση, να δείχνουν ενδιαφέρον για άλλες τροφές και να αναγνωρίζουν το κουτάλι.

Η εισαγωγή των συμπληρωματικών τροφών συστήνεται να γίνεται ενώ το βρέφος συνεχίζει να θηλάζει για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης πιθανών αλλεργιών. Η εισαγωγή και η αντικατάσταση των γευμάτων γάλακτος με στερεές τροφές πρέπει να γίνει σταδιακά με μικρές ποσότητες στην αρχή, δίνοντας 2-3 κουταλάκια του γλυκού από την καινούργια εισαγώμενη τροφή και διαδοχικά, δηλάδή κάθε καινούργιο τρόφιμο να δίνεται σε απόσταση περίπου μιας εβδομάδας από το προηγούμενο. Ωστόσο είναι πολύ σημαντικό τα τρόφιμα να προσφέρονται ξεχωριστά για να είναι εφικτό να προσδιοριστεί οποιαδήποτε αλλεργική αντίδραση. Για την αποδοχή ενός καινούργιου τροφίμου, απαιτούνται περίπου 8-10 προσπάθειες και η πραγματική αποδοχή γίνεται μετά από τις 12-15 φορές έκθεσης στο νέο τρόφιμο.

Στο παρακάτω πινακάκι, εμφανίζεται η σειρά με την οποία συστήνεται να εισάγωνται οι στερεές τροφές στη διατροφή του βρέφους.

ΤΡΟΦΙΜΑ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΤΡΟΦΩΝ
Φρούτα και λαχανικά Εισαγωγή με την συμπλήρωση του 6ου μήνα
Δημητριακά χωρίς γλουτένη Εισαγωγή με την συμπλήρωση του 6ου μήνα
Κρέας Εισαγωγή μέχρι το τέλος του 7ου μήνα
Δημητριακά με γλουτένη Εισαγωγή μέχρι το τέλος του 7ου μήνα, ενώ το βρέφος συνεχίζει να θηλάζει
Αυγά και ψάρια Εισαγωγή πριν την συμπήρωση του 1ου έτους, εφόσον έχουν γίνει ανεκτές οι προηγούμενες κατηγορίες
Γιαούρτι και τυρί Εισαγωγή πριν την συμπήρωση του 1ου έτους, εφόσον έχουν γίνει ανεκτές οι προηγούμενες κατηγορίες
Φρέσκο γάλα Εισαγωγή με τη συμπλήρωση του 1ου έτους

ΠΗΓΗ: Εθνικός Διατροφικός Οδηγός για Βρέφη, Παιδιά και Εφήβους

Barachetti, R., Villa, E. and Barbarini, M. (2017) ‘Weaning and complementary feeding in preterm infants: Management, timing and health outcome’, Pediatria Medica e Chirurgica. doi: 10.4081/pmc.2017.181.

Eidelman, A. I. (2012) ‘Breastfeeding and the use of human milk: An analysis of the American academy of pediatrics 2012 breastfeeding policy statement’, Breastfeeding Medicine. doi: 10.1089/bfm.2012.0067.

Elbert, N. J. et al. (2017) ‘Duration and exclusiveness of breastfeeding and risk of childhood atopic diseases’, Allergy: European Journal of Allergy and Clinical Immunology. doi: 10.1111/all.13195.

Halken, S. (2004) ‘Prevention of allergic disease in childhood: Clinical and epidemiological aspects of primary and secondary allergy prevention’, Pediatric Allergy and Immunology, Supplement. doi: 10.1111/j.1399-3038.2004.0148b.x.

Huang, Y. et al. (2017) ‘Fecal microbiota signatures of adult patients with different types of short bowel syndrome’, Journal of Gastroenterology and Hepatology. doi: 10.1111/jgh.13806.

Johnson, L. et al. (2014) ‘Associations between infant feeding and the size, tempo and velocity of infant weight gain: SITAR analysis of the Gemini twin birth cohort’, International Journal of Obesity. doi: 10.1038/ijo.2014.61.

Tarrant, M. et al. (2010) ‘Breastfeeding and weaning practices among Hong Kong mothers: A prospective study’, BMC Pregnancy and Childbirth. doi: 10.1186/1471-2393-10-27.

Vail, B. et al. (2015) ‘Age at Weaning and Infant Growth: Primary Analysis and Systematic Review’, Journal of Pediatrics. doi: 10.1016/j.jpeds.2015.05.003.

Zielińska, M. A., Sobczak, A. and Hamułka, J. (2017) ‘Breastfeeding knowledge and exclusive breastfeeding of infants in first six months of life’, Roczniki Panstwowego Zakladu Higieny.

Πρόσφατα Άρθρα

Κάνε το πρώτο βήμα

Επικοινώνησε μαζί μου για την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, την αντιμετώπιση διαφόρων παθολογικών καταστάσεων και την διαχείριση του σωματικού σου βάρους μέσω εξατομικευμένων προγραμμάτων διατροφής και διατροφικής εκπαίδευσης.

Η αυξημένη αρτηριακή πίεση οδηγεί σε στεφανιαία νόσο, έμφραγμα μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και νεφρική ανεπάρκεια. Η επάνοδος της αρτηριακής πίεσης στα φυσιολογικά όρια με την κατάλληλη διατροφή, άσκηση και φαρμακευτική αγωγή μειώνει την πιθανότητα θανάτου από τα παραπάνω.

Θεραπευτική προσέγγιση υπερτασης

  1. Απώλεια σωματικού βάρους

Η απώλεια βάρους αποτελεί σημαντικό μέτρο για την ελάττωση της αρτηριακής πίεσης ιδιαίτερα στα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, καθώς έχει αποδειχθεί από κλινικές μελέτες ότι ελαττώνει την αρτηριακή πίεση και την ανάγκη πρόσληψης αντιυπερτασικών φαρμάκων.

  1. Διατροφή

Για την υπέρταση απαιτείται μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, σύνθετους υδατάνθρακες και πολυακόρεστα λιπαρά ενώ φτωχή σε κορεσμένα λιπαρά <10% των συνολικών θερμίδων.

  1. Αλάτι

Το αλάτι είναι απαραίτητο για πολλές λειτουργίες του οργανισμού μας. Τα περισσότερα τρόφιμα που καταναλώνουμε περιέχουν αρκετό αλάτι καλύπτοντας τις ανάγκες του οργανισμού μας χωρίς να απατείται η χρήση του επιτραπέζιου αλατιού. Η υπέρμετρη κατανάλωση άλατος προκαλεί υπέρταση είτε επιδυνώνει μια προϋπάρχουσα αυξημένη αρτηριακή πίεση, συνεπώς συστήνεται ο περιορισμός του αλατιού <5gr/ημέρα και των επεξεργασμένων τροφίμων. Η χρήση μπαχαρικών και μυρωδικών βοηθά στον περιορισμό της χρήσης άλατος.

  1. Καφές και τσάι

Ο καφές και το τσάι είναι ροφήματα πλούσια σε καφεΐνη, η οποία προκαλεί αγγειοσύσπαση. Στην περίπτωση της υπέρτασης συνίσταται η μέτρια κατανάλωση τους, 1-2 φλιτζάνια/ημέρα περιεκτικότητας σε 27,5% σε καφεϊνη.

  1. Σωματική άσκηση

Η μέτριας έντασης σωματική άσκηση βοηθά στην πρόληψη εμφάνισης υπέρτασης και πολλών άλλων παραγόντων όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, η στεφανιαία νόσος και το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Στην περίπτωση που έχει εκδηλωθεί η υπέρταση, η άσκηση μειώνει την αρτηριακή πίεση και ως εκ τούτου έχει μια θεραπευτική ιδιότητα. Η άσκηση θα πρέπει να είναι αερόβια (περπάτημα, κολύμβηση, ποδήλατο) και όχι αναερόβια (βάρη) καθώς δεν έχει ευεργετικές επιδράσεις στην περίπτωση της υπέρτασης. Η διάρκεια της άσκησης συνίσταται στα 30-60 λεπτά μέτριας έντασης για τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα.

Επικοινωνια