Κατσικίσιο γάλα και θρεπτική αξία
Το γάλα αποτελεί πηγή διατροφικής αξίας για τα νεογέννητα θηλαστικά καθώς χρησιμοποιείται και από άλλες ηλικιακές ομάδες για ανάπτυξη στα παιδιά και για πηγή βιταμινών στους ενήλικες. Η περιεκτικότητα του γάλακτος σε πρωτεΐνες ορού γάλακτος και καζεΐνη είναι εξαιρετικά σημαντική για βιοχημικές και φυσιολογικές λειτουργίες στην ανθρώπινη υγεία και τον μεταβολισμό.
Το κατσικίσιο γάλα λόγω της μοναδικής του σύνθεσης θεωρείται ως ανώτερο προϊόν σε σχέση με το αγελαδινό γάλα για βρέφη, ηλικιωμένους καθώς και για άτομα με αλλεργίες λόγω της καλής αναλογίας του σε πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες και άλλα θρεπτικά συστατικά που οφελούν την υγεία του ανθρώπου. Χαρακτηρίζεται από την υψηλή του περιεκτικότητα σε φώσφορο, ψευδάργυρο, απαραίτητα λιπαρά οξέα, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο και ασβέστιο. Επιπλέον, λόγω της χαμηλής του περιεκτικότητας σε λακτόζη σε σχέση με το αγελαδινό γάλα συστήνεται σε άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.
Είναι γνωστό ότι το κατσικίσιο γάλα έχει υποαλλεργικά χαρακτρηριστικά στην ανθρώπινη υγεία, γεγονός που έχει κερδίσει το ενδιαφέρον των καταναλωτών και παραγωγών κατσικίσιου γάλακτος σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στις ανεπτυγμένες χώρες τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον ενδιαφέρον έχουν οι εξαιρετικές ιδιότητες που εμφανίζει το κατσικίσιο γάλα και τα προϊόντα του στα βελτιωμένα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα.
Συνεπώς, λόγω των πολλαπλών οφελών του στο κομμάτι της υγείας, το κατσικίσιο γάλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη νέων γαλακτοκομικών προϊόντων καθώς και για την ανάπτυξη διαφορετικών βρεφικών τροφών εάν διεξαχθεί ολοένα και πιο λεπτομερής έρευνα.
Κάνε το πρώτο βήμα

Επικοινώνησε μαζί μου για την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, την αντιμετώπιση διαφόρων παθολογικών καταστάσεων και την διαχείριση του σωματικού σου βάρους μέσω εξατομικευμένων προγραμμάτων διατροφής και διατροφικής εκπαίδευσης.
Η αυξημένη αρτηριακή πίεση οδηγεί σε στεφανιαία νόσο, έμφραγμα μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και νεφρική ανεπάρκεια. Η επάνοδος της αρτηριακής πίεσης στα φυσιολογικά όρια με την κατάλληλη διατροφή, άσκηση και φαρμακευτική αγωγή μειώνει την πιθανότητα θανάτου από τα παραπάνω.
Θεραπευτική προσέγγιση υπερτασης
- Απώλεια σωματικού βάρους
Η απώλεια βάρους αποτελεί σημαντικό μέτρο για την ελάττωση της αρτηριακής πίεσης ιδιαίτερα στα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, καθώς έχει αποδειχθεί από κλινικές μελέτες ότι ελαττώνει την αρτηριακή πίεση και την ανάγκη πρόσληψης αντιυπερτασικών φαρμάκων.
- Διατροφή
Για την υπέρταση απαιτείται μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, σύνθετους υδατάνθρακες και πολυακόρεστα λιπαρά ενώ φτωχή σε κορεσμένα λιπαρά <10% των συνολικών θερμίδων.
- Αλάτι
Το αλάτι είναι απαραίτητο για πολλές λειτουργίες του οργανισμού μας. Τα περισσότερα τρόφιμα που καταναλώνουμε περιέχουν αρκετό αλάτι καλύπτοντας τις ανάγκες του οργανισμού μας χωρίς να απατείται η χρήση του επιτραπέζιου αλατιού. Η υπέρμετρη κατανάλωση άλατος προκαλεί υπέρταση είτε επιδυνώνει μια προϋπάρχουσα αυξημένη αρτηριακή πίεση, συνεπώς συστήνεται ο περιορισμός του αλατιού <5gr/ημέρα και των επεξεργασμένων τροφίμων. Η χρήση μπαχαρικών και μυρωδικών βοηθά στον περιορισμό της χρήσης άλατος.
- Καφές και τσάι
Ο καφές και το τσάι είναι ροφήματα πλούσια σε καφεΐνη, η οποία προκαλεί αγγειοσύσπαση. Στην περίπτωση της υπέρτασης συνίσταται η μέτρια κατανάλωση τους, 1-2 φλιτζάνια/ημέρα περιεκτικότητας σε 27,5% σε καφεϊνη.
- Σωματική άσκηση
Η μέτριας έντασης σωματική άσκηση βοηθά στην πρόληψη εμφάνισης υπέρτασης και πολλών άλλων παραγόντων όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, η στεφανιαία νόσος και το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Στην περίπτωση που έχει εκδηλωθεί η υπέρταση, η άσκηση μειώνει την αρτηριακή πίεση και ως εκ τούτου έχει μια θεραπευτική ιδιότητα. Η άσκηση θα πρέπει να είναι αερόβια (περπάτημα, κολύμβηση, ποδήλατο) και όχι αναερόβια (βάρη) καθώς δεν έχει ευεργετικές επιδράσεις στην περίπτωση της υπέρτασης. Η διάρκεια της άσκησης συνίσταται στα 30-60 λεπτά μέτριας έντασης για τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα.