Διατροφικά tips για το καλοκαίρι
Το καλοκαίρι για τους περισσότερους ανθρώπους αποτελεί μία περίοδο πνευματικής, σωματικής και διατροφικής χαλάρωσης, μία περίοδο απελευθέρωσης από την ρουτίνα της καθημερινότητας καθώς υπάρχουν περισσότεροι έξοδοι, μαζώξεις, ψησίματα, βόλτες, διακοπές.
Τι συμβαίνει όμως με την διατροφή μας;
Οι καλοκαιρινοί μήνες είναι συνυφασμένοι με μία γενικότερη διατροφική χαλαρότητα, με παγωτό στο χέρι, σνακ στο μπάνιο, φαγητά σε ταβέρνες, ποτά σε κλαμπ και μπύρες σε πανηγύρια. Ο συνδυασμός αυτών (και όχι το κάθε τρόφιμο μεμονωμένο), η καθημερινή συχνότητα αλλά και ποσότητα όλων αυτών θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και οι ανθρώποι που δεν αγαπούν τόσο το καλοκάιρι διότι έρχεται η στιγμή να φορέσουν μαγιό και δεν νιώθουν άνετα με το σώμα τους. Το γεγονός αυτό οδηγεί στην υιοθέτηση εξαντληντικών διαιτών και διαιτών express, οι οποίες τελικά καταλήγουν στο μη επιθυμητό αποτέλσμα και πιθανόν σε κάποια διατροφκή διαταραχή. Για τον λόγο αυτό κάθε μας διατροφική πράξη πρέπει να γίνεται φειδωλά και με την βοήθεια ειδικών.
Υπάρχουν πολλά διατροφικά tips που μπορούν να βοηθήσουν στην ευρωστία σας τους καλοκαρινούς μήνες.
ΜΗ ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ ΓΕΥΜΑΤΩΝ: Λόγω υψηλών θερμοκρασιών, το αίσθημα της πείνας μειώνεται, με συνέπεια την ένδεια συχνών γευμάτων και την ύπαρξη ενός μοναδικού μεγάλου σε πυκνότητα γεύματος. Αυτή η επιλογή δεν βοηθάει στη προσπάθεια απώλειας σωματικού βάρους! Γι’ αυτό συστήνεται ένας σωστός προγραμματισμός, με κύρια και ενδιάμεσα γεύματα.
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΛΑΦΡΙΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ: Προτιμήστε ελαφριές σαλάτες και γεύματα με χαμηλά λιπαρά (π.χ. ψάρια και θαλασσίνα-πλούσια σε ω3), τα οποία είναι εύπεπτα, για να αποφύγετε το αίσθημα δυσφορίας που μπορεί να φέρουν σε συνδυασμό με την ζέστη.
- Tip: μικρά σνακ όπως φρούτα, ξηροί καρποί, τοστ, smoothie, γιαούρτι με φρούτα μπορούν να καταναλωθούν σαν ενδιάμεσα γεύματα στην παραλία
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ: Προσπαθήστε να εντάξετε περισσότερα φρούτα και λαχανικά στην καθημερίνοτητα σας καθώς είναι πλούσια σε νερό, βιταμίνες και μεταλικά στοιχεία. Όσο πιο πολύχρωμες είναι οι επίλογες (ποικιλία λαχανικών, φρούτων) τόσο αυξάνεται η θρεπτική αξία του πιάτου σας.
- Tip: Καταναλώστε τα φρούτα σας μέσα σε ένα ωραίο και απολαυστικό smoothie.
ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ: Η ανάγκη για ενυδάτωση το καλοκαίρι μεγαλώνει, μιάς και η εφίδρωση είναι περισσότερη. Φροντίστε να ενυδατώνεστε καθημερινά και να έχετε μαζί σας ένα παγούρι μεταφοράς νερού.
- Tip: Σε δυσκολία λήψης νερού, αρωματίστε το με λεμόνι, αγγούρι, φράουλες, διόσμο, μέντα.
ΑΠΟΦΥΓΗ ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ ΑΛΚΟΟΛΗΣ: Προτιμήστε αντί για αλκοολούχα ποτά, κάποια σόδα με γεύση ή αρκεστείτε σε ένα ποτό ή κοκτειλ.
ΑΣΚΗΣΗ: Το καλοκαίρι υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές ευκαιρίες άσκησης, όπως το κολύμπι, τα θαλάσσια σπορ, ακόμη και ένας μεγάλος βραδινός περίπατος. Η σωματική δραστηριότητα θα πρέπει να υπάρχει καθημερινά αφού παίζει σημαντικό ρόλο για την διατήρηση ή/και την απώλεια σωματικού βάρους.
Συνοψίζοντας, η περίοδος του καλοκαιριού δεν είναι για να μας φοβίζει αλλά για να μας αποφορτίσει από τις δυσκολίες της καθημερίνοτητας, γεμίζοντας στο ημερολόγιο μας εμπειρίες, ανθρωπους και όμορφες στιγμές. Απολαύστε την εποχή χωρις άγχος για την εικόνα του σώματος σας και εκμεταλλευτείται αυτό το κενο για να φροντίσετε εσας διατροφικά, πνευματικά και σωματικά.
ΑΛΛΩΣΤΕ η καλοκαιρινή διατροφή είναι πολύχρωμη, με ποικιλία τροφίμων και αρκετά απολαυστική!!!
Κάνε το πρώτο βήμα

Επικοινώνησε μαζί μου για την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, την αντιμετώπιση διαφόρων παθολογικών καταστάσεων και την διαχείριση του σωματικού σου βάρους μέσω εξατομικευμένων προγραμμάτων διατροφής και διατροφικής εκπαίδευσης.
Η αυξημένη αρτηριακή πίεση οδηγεί σε στεφανιαία νόσο, έμφραγμα μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και νεφρική ανεπάρκεια. Η επάνοδος της αρτηριακής πίεσης στα φυσιολογικά όρια με την κατάλληλη διατροφή, άσκηση και φαρμακευτική αγωγή μειώνει την πιθανότητα θανάτου από τα παραπάνω.
Θεραπευτική προσέγγιση υπερτασης
- Απώλεια σωματικού βάρους
Η απώλεια βάρους αποτελεί σημαντικό μέτρο για την ελάττωση της αρτηριακής πίεσης ιδιαίτερα στα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, καθώς έχει αποδειχθεί από κλινικές μελέτες ότι ελαττώνει την αρτηριακή πίεση και την ανάγκη πρόσληψης αντιυπερτασικών φαρμάκων.
- Διατροφή
Για την υπέρταση απαιτείται μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, σύνθετους υδατάνθρακες και πολυακόρεστα λιπαρά ενώ φτωχή σε κορεσμένα λιπαρά <10% των συνολικών θερμίδων.
- Αλάτι
Το αλάτι είναι απαραίτητο για πολλές λειτουργίες του οργανισμού μας. Τα περισσότερα τρόφιμα που καταναλώνουμε περιέχουν αρκετό αλάτι καλύπτοντας τις ανάγκες του οργανισμού μας χωρίς να απατείται η χρήση του επιτραπέζιου αλατιού. Η υπέρμετρη κατανάλωση άλατος προκαλεί υπέρταση είτε επιδυνώνει μια προϋπάρχουσα αυξημένη αρτηριακή πίεση, συνεπώς συστήνεται ο περιορισμός του αλατιού <5gr/ημέρα και των επεξεργασμένων τροφίμων. Η χρήση μπαχαρικών και μυρωδικών βοηθά στον περιορισμό της χρήσης άλατος.
- Καφές και τσάι
Ο καφές και το τσάι είναι ροφήματα πλούσια σε καφεΐνη, η οποία προκαλεί αγγειοσύσπαση. Στην περίπτωση της υπέρτασης συνίσταται η μέτρια κατανάλωση τους, 1-2 φλιτζάνια/ημέρα περιεκτικότητας σε 27,5% σε καφεϊνη.
- Σωματική άσκηση
Η μέτριας έντασης σωματική άσκηση βοηθά στην πρόληψη εμφάνισης υπέρτασης και πολλών άλλων παραγόντων όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, η στεφανιαία νόσος και το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Στην περίπτωση που έχει εκδηλωθεί η υπέρταση, η άσκηση μειώνει την αρτηριακή πίεση και ως εκ τούτου έχει μια θεραπευτική ιδιότητα. Η άσκηση θα πρέπει να είναι αερόβια (περπάτημα, κολύμβηση, ποδήλατο) και όχι αναερόβια (βάρη) καθώς δεν έχει ευεργετικές επιδράσεις στην περίπτωση της υπέρτασης. Η διάρκεια της άσκησης συνίσταται στα 30-60 λεπτά μέτριας έντασης για τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα.