Σχετικά

Σχετικά2022-09-20T18:19:19+03:00

Βιογραφικό

Πτυχιούχος του Τμήματος Διαιτολογίας-Διατροφολογίας του Τεχνολογικού Ιδρύματος Κρήτης. Το 2017 πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης με εξειδίκευση στην Κλινική Διατροφή.

  • πιστοποιημένη διαιτολόγος-διατροφολόγος
  • μεταπτυχιακές σπουδές στην κλινική διατροφή
  • παρακολούθηση πολλαπλών εκπαιδευτικών αντικειμένων

ΦΑΙΔΡΑ ΣΕΡΕΛΕΑ • ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ

Το 2014 ολοκλήρωσε την πρακτική της άσκηση στο τμήμα Κλινικής Διατροφής στο Νοσοκομείο “Υγεία” και στην συνέχεια παρακολούθησε σεμινάρια Κλινικής Διατροφής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και σεμινάρια που αφορούν την Ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων στο Τμήμα Ψυχιατρικής παιδιών και εφήβων του Σισμανογλείου- Αμ. Φλέμινγκ.

H συμμετοχή της σε πλήθος σεμιναρίων και συνεδρίων στόχο έχουν την συνεχή και έγκυρη ενημέρωση της στο χώρο της Διατροφής και Υγείας. Επιπλέον οι εθελοντικές της δράσεις με επίκεντρο τα παιδιά στοχεύουν στην ενίσχυση των διατροφικών συνηθειών μέσω διατροφικής εκπαίδευσης με απότερο σκοπό την πρόληψη.

Από το 2019 διατηρεί το προσωπικό της Διαιτολογικό γραφείο, αναλαμβάνοντας περιστατικά με στόχο την υιοθέτηση ενός ισορροπημένου τρόπου διατροφής και την εκμάθηση ενός υγιεινού προτύπου ζωής.

Συχνές ερωτήσεις

Aπαντήσεις στις πιο συχνές σας ερωτήσεις.
Αν δεν βρείτε την απάντηση στο δικό σας ερώτημα, μην διστάσετε να επικοινωνήσετέ μαζί μου.

Αρχικά η απώλεια βάρους, καθώς όσο μικρότερο είναι ο σωματικό βάρος ενός ατόμου τόσες λιγότερες είναι και οι θερμίδες που χρειάζεται για να μπορέσει να συντηρηθεί. Η μυϊκή απώλεια συμβάλει στην επιβράδυνση του μεταβολισμού καθώς ο μυϊκός ιστός είναι μεταβολικά πιο ενεργός από τους άλλους ιστούς όπως είναι το λίπος. Επιπλέον δυσλειτουργίες του θυροειδούς αδένα όπως ο υποθυροειδισμός μπορεί να επιβραδύνουν τον μεταβολισμό. Συνεπώς ο έλεγχος της λειτουργίας του θυροειδούς αδένα είναι απαραίτητη.
Η διαφορά των ζωικών πρωτεϊνών από τις φυτικές πρωτεΐνες εντοπίζεται στα διαφορετικά αμινοξέα που περιέχουν. Οι ζωικές πρωτεΐνες περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα σε επαρκή ποσότητα έτσι ώστε να αξιοποιηθούν κατάλληλα από τον οργανισμό σε αντίθεση με τις φυτικές πρωτεΐνες, οι οποίες προσφέρουν κάποια από τα απαραίτητα αμινοξέα σε μικρότερες ποσότητες. Οι φυτικές πρωτεΐνες ωστόσο εάν συνδυαστούν σωστά προσφέρουν στον οργανισμό πρωτεΐνες ισάξιες με αυτές του κρέατος.
Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Υγείας, που κοινοποιήθηκε το 2016, διατυπώθηκε το εξής:. «Η χρησιμοποίηση των τεστ δυσανεξίας σε προγράμματα απώλειας βάρους δεν έχει καμία επιστημονική βάση, αφενός διότι τα τεστ τα οποία χρησιμοποιούνται δεν έχουν διαγνωστική αξία, αφετέρου διότι οι τροφικές δυσανεξίες δεν σχετίζονται με την απώλεια βάρους. Συνεπώς, τα τεστ αυτά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε διαιτολογικά κέντρα, ως εργαλεία τα οποία καθορίζουν τα προγράμματα απώλειας βάρους, αφενός διότι ουδέν αποτέλεσμα έχουν, αφετέρου διότι μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικές διατροφικές ελλείψεις με τον αποκλεισμό τροφών, οι οποίες σύμφωνα με το τεστ μπορούν να προκαλέσουν τροφικές δυσανεξίες».
Το Plateau effect συμβαίνει όταν ένα άτομο εισέρχεται σε μια περίοδο όπου δεν υπάρχει βελτίωση ή μείωνεται η απόδοση στην προσπάθεια απώλειας βάρους με την πάροδο του χρόνου. Για την αντιμετώπιση του χρειάζεται να επανεκτιμηθούν οι διατροφικές συνήθειες, να αξιολογηθεί η φυσική δραστηριότητα, να τροποποιηθεί η σύσταση των γευμάτων σε μακροθρεπτικά είτε να αλλάξει η συχνότητα των γευμάτων.
Η αύξηση της μυϊκής μάζας μέσω ασκήσεων ενδυνάμωσης σε συνδυασμό με ένα κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής το οποίο καλύπτει τις ανάγκες σε πρωτεΐνη μπορεί να βοηθήσει την αύξηση των καύσεων.
Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που υπάρχει στο σιτάρι, στη βρώμη, κριθάρι και σίκαλη και στα προϊόντα που φτιάχνονται από αυτά. Πέρα από τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με κοιλιοκάκη, δηλαδή που έχουν δυσανεξία στην γλουτένη, δεν υπάρχει επιστημονική βιβλιογραφία που να υποστηρίζει οφέλη μιας δίαιτας ελεύθερη σε γλουτένη σε άτομα που πάσχουν από κάποια άλλη πάθηση είτε στοχεύουν την απώλεια βάρους.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείς να έρθεις άμεσα σε επικοινωνία μαζί μου

Επικοινωνια

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείς να έρθεις άμεσα σε επικοινωνία μαζί μου

Επικοινωνια

Τελευταία Άρθρα

Μείνετε συνεχώς ενημερωμένοι για τις διατροφικές τάσεις που σηματοδοτούν κάθε χρονιά, τη δημιουργία καινοτόμων τροφών ή την ανακάλυψη νέων φυσικών τροφίμων ή συστατικών, που μπορεί να τα γνωρίζατε, αλλά δεν είχατε σκεφτεί να τα εντάξετε στην καθημερινή διατροφή σας.

Σακχαρώδης Διαβήτης

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια νόσος που χαρακτηρίζεται από την διαταραχή στον μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπών. Η νόσος προκύπτει όταν το πάγκρεας δεν παράγει ινσουλίνη είτε όταν το σώμα δεν μπορεί να αξιοποιήσει επαρκώς την ινσουλίνη που παράγει....

Παχυσαρκία και τρόποι αντιμετώπισης της

Η παχυσαρκία είναι η παθολογικά αυξημένη εναπόθεση λίπους στο ανθρώπινο σώμα. Στους άντρες υπερετερεί η εναπόθεση λίπους στον κορμό και κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς ενώ στις γυναίκες συνήθως η αυξημένη συσσώρευση λίπους βρίσκεται στους μηρούς και στους γλουτούς...

Κάνε το πρώτο βήμα

Επικοινώνησε μαζί μου για την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, την αντιμετώπιση διαφόρων παθολογικών καταστάσεων και την διαχείριση του σωματικού σου βάρους μέσω εξατομικευμένων προγραμμάτων διατροφής και διατροφικής εκπαίδευσης.

Η αυξημένη αρτηριακή πίεση οδηγεί σε στεφανιαία νόσο, έμφραγμα μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και νεφρική ανεπάρκεια. Η επάνοδος της αρτηριακής πίεσης στα φυσιολογικά όρια με την κατάλληλη διατροφή, άσκηση και φαρμακευτική αγωγή μειώνει την πιθανότητα θανάτου από τα παραπάνω.

Θεραπευτική προσέγγιση υπερτασης

  1. Απώλεια σωματικού βάρους

Η απώλεια βάρους αποτελεί σημαντικό μέτρο για την ελάττωση της αρτηριακής πίεσης ιδιαίτερα στα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, καθώς έχει αποδειχθεί από κλινικές μελέτες ότι ελαττώνει την αρτηριακή πίεση και την ανάγκη πρόσληψης αντιυπερτασικών φαρμάκων.

  1. Διατροφή

Για την υπέρταση απαιτείται μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, σύνθετους υδατάνθρακες και πολυακόρεστα λιπαρά ενώ φτωχή σε κορεσμένα λιπαρά <10% των συνολικών θερμίδων.

  1. Αλάτι

Το αλάτι είναι απαραίτητο για πολλές λειτουργίες του οργανισμού μας. Τα περισσότερα τρόφιμα που καταναλώνουμε περιέχουν αρκετό αλάτι καλύπτοντας τις ανάγκες του οργανισμού μας χωρίς να απατείται η χρήση του επιτραπέζιου αλατιού. Η υπέρμετρη κατανάλωση άλατος προκαλεί υπέρταση είτε επιδυνώνει μια προϋπάρχουσα αυξημένη αρτηριακή πίεση, συνεπώς συστήνεται ο περιορισμός του αλατιού <5gr/ημέρα και των επεξεργασμένων τροφίμων. Η χρήση μπαχαρικών και μυρωδικών βοηθά στον περιορισμό της χρήσης άλατος.

  1. Καφές και τσάι

Ο καφές και το τσάι είναι ροφήματα πλούσια σε καφεΐνη, η οποία προκαλεί αγγειοσύσπαση. Στην περίπτωση της υπέρτασης συνίσταται η μέτρια κατανάλωση τους, 1-2 φλιτζάνια/ημέρα περιεκτικότητας σε 27,5% σε καφεϊνη.

  1. Σωματική άσκηση

Η μέτριας έντασης σωματική άσκηση βοηθά στην πρόληψη εμφάνισης υπέρτασης και πολλών άλλων παραγόντων όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, η στεφανιαία νόσος και το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Στην περίπτωση που έχει εκδηλωθεί η υπέρταση, η άσκηση μειώνει την αρτηριακή πίεση και ως εκ τούτου έχει μια θεραπευτική ιδιότητα. Η άσκηση θα πρέπει να είναι αερόβια (περπάτημα, κολύμβηση, ποδήλατο) και όχι αναερόβια (βάρη) καθώς δεν έχει ευεργετικές επιδράσεις στην περίπτωση της υπέρτασης. Η διάρκεια της άσκησης συνίσταται στα 30-60 λεπτά μέτριας έντασης για τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα.

Επικοινωνια
Go to Top