Εγκυμοσύνη και θηλασμός

Η εγκυμοσύνη αποτελεί μια περίοδο για την γυναίκα με τις μεγαλύτερες ανάγκες σε ενέργεια, βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία τόσο για την ίδια όσο και για το νεογνό. Συνεπώς μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή η οποία θα διασφαλίσει την παροχή όλων των θρεπτικών συστατικών είναι πολύ σημαντική για την επιτυχή έκβαση της εγκυμοσύνης, την φυσιολογική αύξηση και ανάπτυξη του εμβρύου, τον έλεγχο της αύξησης του σωματικού βάρους της εγκυμονούσας, την αντιμετώπιση πιθανών γαστρεντερικών ενοχλήσεων και συμπτωμάτων κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς και την πρόληψη της εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων στην μετέπειτα ενήλικη ζωή του εμβρύου.

Τηλέφωνο

Τοποθεσία

Η διατροφή παραμένει ιδιαίτερα σημαντική και κατά την περίοδο του θηλασμού, καθώς οι διατροφικές ανάγκες του βρέφους καλύπτονται μέσω του μητρικού γάλακτος. Συνεπώς είναι σημαντικό να διατηρηθεί και μετά την κύηση μια ισορροπημένη διατροφή έτσι ώστε να παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στην μητέρα και κατ’επέκταση στο βρέφος.  Σύμφωνα με τις συστάσεις από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας (WHO) και την UNICEF ο αποκλειστικός θηλασμός συνίσταται για τουλάχιστον 6 μήνες, με τη συνέχιση του έως και τα δύο έτη ή και περισσότερο με μικτή διατροφή. Το μητρικό γάλα αποτελεί ιδανική τροφή για το βρέφος καθώς του παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά έτσι ώστε να καλύψει τις ανάγκες του, το προστατεύει μέσω των αντισωμάτων, μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης αλλεργιών και μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων μελλοντικά. Επιπλέον ο μητρικός θηλασμός ενισχύει το συναισθηματικό δεσμό μεταξύ βρέφους και μητέρας. Πέρα όμως από τα οφέλη που προσφέρει στο βρέφος, ο θηλασμός προσφέρει πλεονεκτήματα και στην μητέρα καθώς μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καταθλιπτικών συμπτωμάτων κατά την περίοδο μετά τον τοκετό,μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών, προστατεύει την υγεία των οστών και βοηθάει το σώμα της γυναίκας να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση.

Συχνές ερωτήσεις

Aπαντήσεις στις πιο συχνές σας ερωτήσεις.
Αν δεν βρείτε την απάντηση στο δικό σας ερώτημα, μην διστάσετε να επικοινωνήσετέ μαζί μου.

Αρχικά η απώλεια βάρους, καθώς όσο μικρότερο είναι ο σωματικό βάρος ενός ατόμου τόσες λιγότερες είναι και οι θερμίδες που χρειάζεται για να μπορέσει να συντηρηθεί. Η μυϊκή απώλεια συμβάλει στην επιβράδυνση του μεταβολισμού καθώς ο μυϊκός ιστός είναι μεταβολικά πιο ενεργός από τους άλλους ιστούς όπως είναι το λίπος. Επιπλέον δυσλειτουργίες του θυροειδούς αδένα όπως ο υποθυροειδισμός μπορεί να επιβραδύνουν τον μεταβολισμό. Συνεπώς ο έλεγχος της λειτουργίας του θυροειδούς αδένα είναι απαραίτητη.
Η διαφορά των ζωικών πρωτεϊνών από τις φυτικές πρωτεΐνες εντοπίζεται στα διαφορετικά αμινοξέα που περιέχουν. Οι ζωικές πρωτεΐνες περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα σε επαρκή ποσότητα έτσι ώστε να αξιοποιηθούν κατάλληλα από τον οργανισμό σε αντίθεση με τις φυτικές πρωτεΐνες, οι οποίες προσφέρουν κάποια από τα απαραίτητα αμινοξέα σε μικρότερες ποσότητες. Οι φυτικές πρωτεΐνες ωστόσο εάν συνδυαστούν σωστά προσφέρουν στον οργανισμό πρωτεΐνες ισάξιες με αυτές του κρέατος.
Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Υγείας, που κοινοποιήθηκε το 2016, διατυπώθηκε το εξής:. «Η χρησιμοποίηση των τεστ δυσανεξίας σε προγράμματα απώλειας βάρους δεν έχει καμία επιστημονική βάση, αφενός διότι τα τεστ τα οποία χρησιμοποιούνται δεν έχουν διαγνωστική αξία, αφετέρου διότι οι τροφικές δυσανεξίες δεν σχετίζονται με την απώλεια βάρους. Συνεπώς, τα τεστ αυτά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε διαιτολογικά κέντρα, ως εργαλεία τα οποία καθορίζουν τα προγράμματα απώλειας βάρους, αφενός διότι ουδέν αποτέλεσμα έχουν, αφετέρου διότι μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικές διατροφικές ελλείψεις με τον αποκλεισμό τροφών, οι οποίες σύμφωνα με το τεστ μπορούν να προκαλέσουν τροφικές δυσανεξίες».
Το Plateau effect συμβαίνει όταν ένα άτομο εισέρχεται σε μια περίοδο όπου δεν υπάρχει βελτίωση ή μείωνεται η απόδοση στην προσπάθεια απώλειας βάρους με την πάροδο του χρόνου. Για την αντιμετώπιση του χρειάζεται να επανεκτιμηθούν οι διατροφικές συνήθειες, να αξιολογηθεί η φυσική δραστηριότητα, να τροποποιηθεί η σύσταση των γευμάτων σε μακροθρεπτικά είτε να αλλάξει η συχνότητα των γευμάτων.
Η αύξηση της μυϊκής μάζας μέσω ασκήσεων ενδυνάμωσης σε συνδυασμό με ένα κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής το οποίο καλύπτει τις ανάγκες σε πρωτεΐνη μπορεί να βοηθήσει την αύξηση των καύσεων.
Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που υπάρχει στο σιτάρι, στη βρώμη, κριθάρι και σίκαλη και στα προϊόντα που φτιάχνονται από αυτά. Πέρα από τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με κοιλιοκάκη, δηλαδή που έχουν δυσανεξία στην γλουτένη, δεν υπάρχει επιστημονική βιβλιογραφία που να υποστηρίζει οφέλη μιας δίαιτας ελεύθερη σε γλουτένη σε άτομα που πάσχουν από κάποια άλλη πάθηση είτε στοχεύουν την απώλεια βάρους.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείς να έρθεις άμεσα σε επικοινωνία μαζί μου

Επικοινωνια