Μέτρηση Μεταβολισμού

Ο μεταβολικός ρυθμός ηρεμίας (RMR) είναι η ελάχιστη ποσότητα θερμίδων που καταναλώνονται έτσι ώστε ο οργανισμός να διατηρεί τις ζωτικές λειτουργίες του (αναπνοή, καρδιακοί χτύποι κτλ.). Οι θερμίδες του βασικού μεταβολισμού διαφέρουν κατά πολύ από άτομο σε άτομο καθώς εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως είναι το φύλο, η ηλικία, γονιδιακό προφίλ, σύσταση σώματος, διατροφή κτλ.

Ο βασικός μεταβολισμός εκτιμάται είτε με εξισώσεις είτε με τη μέθοδο της έμμεσης θερμίδομετρίας για πιο έγκυρα αποτελέσματα. Η μέτρηση αυτή πραγματοποείται με το μηχάνημα fitmate της εταιρίας COSMED κατά την οποία ο εξεταζόμενος κάθεται αναπαυτικά σε μια καρέκλα για 10-15 λεπτά, φορώντας μια ειδική μάσκα που μετρά την κατανάλωση οξυγόνου. Τα αποτελέμαστα της μέτρησης του μεταβολισμού, βοηθούν στην ανάπτυξη ενός ιδανικού και εξατομικευμένου προγράμματος ελέγχου βάρους.

Τηλέφωνο

Τοποθεσία

Πρωτόκολλο μέτρησης βασικού μεταβολισμού:

  • Να μην έχει καταναλώθεί τίποτα εκτός από νερό για τουλάχιστον 3-4 ώρες πριν τη μέτρηση

  • Αποφυγή καπνίσματος για 1-2 ώρες πριν τη μέτρηση

  • Να μην έχει πραγματοποιηθεί άσκηση για τουλάχιστον 8 ώρες πριν το προγραμματισμένο ραντεβού

  • Στην περίπτωση λήψης συμπληρωμάτων διατροφής και φαρμακευτικής αγωγής τα οποία μπορούν να επηρεάσουν το βασκό μεταβολισμό, συζητήστε το με τον επιστήμονα υγείας

Συχνές ερωτήσεις

Aπαντήσεις στις πιο συχνές σας ερωτήσεις.
Αν δεν βρείτε την απάντηση στο δικό σας ερώτημα, μην διστάσετε να επικοινωνήσετέ μαζί μου.

Αρχικά η απώλεια βάρους, καθώς όσο μικρότερο είναι ο σωματικό βάρος ενός ατόμου τόσες λιγότερες είναι και οι θερμίδες που χρειάζεται για να μπορέσει να συντηρηθεί. Η μυϊκή απώλεια συμβάλει στην επιβράδυνση του μεταβολισμού καθώς ο μυϊκός ιστός είναι μεταβολικά πιο ενεργός από τους άλλους ιστούς όπως είναι το λίπος. Επιπλέον δυσλειτουργίες του θυροειδούς αδένα όπως ο υποθυροειδισμός μπορεί να επιβραδύνουν τον μεταβολισμό. Συνεπώς ο έλεγχος της λειτουργίας του θυροειδούς αδένα είναι απαραίτητη.
Η διαφορά των ζωικών πρωτεϊνών από τις φυτικές πρωτεΐνες εντοπίζεται στα διαφορετικά αμινοξέα που περιέχουν. Οι ζωικές πρωτεΐνες περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα σε επαρκή ποσότητα έτσι ώστε να αξιοποιηθούν κατάλληλα από τον οργανισμό σε αντίθεση με τις φυτικές πρωτεΐνες, οι οποίες προσφέρουν κάποια από τα απαραίτητα αμινοξέα σε μικρότερες ποσότητες. Οι φυτικές πρωτεΐνες ωστόσο εάν συνδυαστούν σωστά προσφέρουν στον οργανισμό πρωτεΐνες ισάξιες με αυτές του κρέατος.
Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Υγείας, που κοινοποιήθηκε το 2016, διατυπώθηκε το εξής:. «Η χρησιμοποίηση των τεστ δυσανεξίας σε προγράμματα απώλειας βάρους δεν έχει καμία επιστημονική βάση, αφενός διότι τα τεστ τα οποία χρησιμοποιούνται δεν έχουν διαγνωστική αξία, αφετέρου διότι οι τροφικές δυσανεξίες δεν σχετίζονται με την απώλεια βάρους. Συνεπώς, τα τεστ αυτά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε διαιτολογικά κέντρα, ως εργαλεία τα οποία καθορίζουν τα προγράμματα απώλειας βάρους, αφενός διότι ουδέν αποτέλεσμα έχουν, αφετέρου διότι μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικές διατροφικές ελλείψεις με τον αποκλεισμό τροφών, οι οποίες σύμφωνα με το τεστ μπορούν να προκαλέσουν τροφικές δυσανεξίες».
Το Plateau effect συμβαίνει όταν ένα άτομο εισέρχεται σε μια περίοδο όπου δεν υπάρχει βελτίωση ή μείωνεται η απόδοση στην προσπάθεια απώλειας βάρους με την πάροδο του χρόνου. Για την αντιμετώπιση του χρειάζεται να επανεκτιμηθούν οι διατροφικές συνήθειες, να αξιολογηθεί η φυσική δραστηριότητα, να τροποποιηθεί η σύσταση των γευμάτων σε μακροθρεπτικά είτε να αλλάξει η συχνότητα των γευμάτων.
Η αύξηση της μυϊκής μάζας μέσω ασκήσεων ενδυνάμωσης σε συνδυασμό με ένα κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής το οποίο καλύπτει τις ανάγκες σε πρωτεΐνη μπορεί να βοηθήσει την αύξηση των καύσεων.
Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που υπάρχει στο σιτάρι, στη βρώμη, κριθάρι και σίκαλη και στα προϊόντα που φτιάχνονται από αυτά. Πέρα από τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με κοιλιοκάκη, δηλαδή που έχουν δυσανεξία στην γλουτένη, δεν υπάρχει επιστημονική βιβλιογραφία που να υποστηρίζει οφέλη μιας δίαιτας ελεύθερη σε γλουτένη σε άτομα που πάσχουν από κάποια άλλη πάθηση είτε στοχεύουν την απώλεια βάρους.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείς να έρθεις άμεσα σε επικοινωνία μαζί μου

Επικοινωνια