Γιορτινές ημέρες και ισορροπημένη διατροφή

Οι ημέρες των γιορτών χαρακτηρίζονται από πολλά γεύματα και δείπνα τα οποία είναι πλούσια σε θερμίδες, ζάχαρη, λιπαρά, αλάτι και αλκοόλ.

Τα πιο συχνά προβλήματα κατά την εορταστική περίοδο είναι η απορύθμιση των μεταβολικών νοσημάτων όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η αύξηση των καρδιαγγειακών επεισοδίων, η επιδείνωση των γαστρεντερικών προβλημάτων και η αύξηση του σωματικού βάρους.

Οι συμβουλές που ακολουθούν στοχεύουν στην διατήρηση της υγείας μας κατά την περίοδο των γιορτών χωρίς να στερηθούμε τις γιορτινές συγκεντρώσεις, απολαμβάνοντας τες.

  • Κατανάλωση μικρών ενδιάμεσων γευμάτων/σνακ μέσα στην ημέρα, τα οποία είναι πλούσια σε θρεπτική αξία και δεν είναι σνακ κενών θερμίδων π.χ. φρέσκα φρούτα, αποξηραμένα φρούτα, ξηροί καρποί, γιαούρτι κτλ.

  • Κατανάλωση ελαφριών γευμάτων πριν το γιορτινό τραπέζι έτσι ώστε να μην είναι αυξημένο το αίσθημα της πείνας. Για παράδειγμα εάν είναι προγραμματισμένο ένα γιορτινό τραπέζι το βράδυ, το μεσημέρι συστήνεται να καταναλωθεί ένα ελαφρύ γεύμα όπως μια σούπα λαχανικών, μια σαλάτα με μια πηγή πρωτεΐνης π.χ. κοτόπουλο, τόνο, τυρί, ομελέτα με λαχανικά κτλ.

  • Το μεγαλύτερο πρόβλημα κατά τις γιορτινές ημέρες είναι οι πολλές ώρες νηστείας που οδηγούν το άτομο σε υπερφαγικά επεισόδια καθώς είναι πολύ πεινασμένο και καταλήγει να τρώει μεγάλες ποσότητες από γεύματα τα οποία είναι πολύ υψηλά θερμιδικά. Συνεπώς η πολύωρη νηστεία καλό θα ήταν να αποφεύγεται.

  • Αποφυγή τσιμπολογήματος την ώρα του γιορτινού γεύματος. Συστήνεται η αποφυγή των ορεκτικών εδεσμάτων πριν την ώρα του σερβιρίσματος του κυριώς γεύματος καθώς είναι συνήθως τρόφιμα με υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο χωρίς να αποτελούν υγιεινές επιλογές.

  • Η κατανάλωση λαχανικών μαζί με το κυρίως γεύμα στο γιορτινό τραπέζι συστήνεται έτσι ώστε να ενισχυθεί το αίσθημα του κορεσμού.

  • Σημαντική είναι η ενυδάτωση, συστήνεται να καταναλώνουμε με βάση τις συστάσεις 1,5-2 λίτρα νερό την ημέρα.

  • Τις γιορτινές ημέρες η κατανάλωση του αλκοόλ επίσης είναι αρκετά υψηλή, καλό θα ήταν να προτιμάται το κρασί σε ελεγχόμενη ποσότητα κατανάλωσης, 1-2 ποτηράκια.

Πρόσφατα Άρθρα

Κάνε το πρώτο βήμα

Επικοινώνησε μαζί μου για την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, την αντιμετώπιση διαφόρων παθολογικών καταστάσεων και την διαχείριση του σωματικού σου βάρους μέσω εξατομικευμένων προγραμμάτων διατροφής και διατροφικής εκπαίδευσης.

Η αυξημένη αρτηριακή πίεση οδηγεί σε στεφανιαία νόσο, έμφραγμα μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και νεφρική ανεπάρκεια. Η επάνοδος της αρτηριακής πίεσης στα φυσιολογικά όρια με την κατάλληλη διατροφή, άσκηση και φαρμακευτική αγωγή μειώνει την πιθανότητα θανάτου από τα παραπάνω.

Θεραπευτική προσέγγιση υπερτασης

  1. Απώλεια σωματικού βάρους

Η απώλεια βάρους αποτελεί σημαντικό μέτρο για την ελάττωση της αρτηριακής πίεσης ιδιαίτερα στα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, καθώς έχει αποδειχθεί από κλινικές μελέτες ότι ελαττώνει την αρτηριακή πίεση και την ανάγκη πρόσληψης αντιυπερτασικών φαρμάκων.

  1. Διατροφή

Για την υπέρταση απαιτείται μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, σύνθετους υδατάνθρακες και πολυακόρεστα λιπαρά ενώ φτωχή σε κορεσμένα λιπαρά <10% των συνολικών θερμίδων.

  1. Αλάτι

Το αλάτι είναι απαραίτητο για πολλές λειτουργίες του οργανισμού μας. Τα περισσότερα τρόφιμα που καταναλώνουμε περιέχουν αρκετό αλάτι καλύπτοντας τις ανάγκες του οργανισμού μας χωρίς να απατείται η χρήση του επιτραπέζιου αλατιού. Η υπέρμετρη κατανάλωση άλατος προκαλεί υπέρταση είτε επιδυνώνει μια προϋπάρχουσα αυξημένη αρτηριακή πίεση, συνεπώς συστήνεται ο περιορισμός του αλατιού <5gr/ημέρα και των επεξεργασμένων τροφίμων. Η χρήση μπαχαρικών και μυρωδικών βοηθά στον περιορισμό της χρήσης άλατος.

  1. Καφές και τσάι

Ο καφές και το τσάι είναι ροφήματα πλούσια σε καφεΐνη, η οποία προκαλεί αγγειοσύσπαση. Στην περίπτωση της υπέρτασης συνίσταται η μέτρια κατανάλωση τους, 1-2 φλιτζάνια/ημέρα περιεκτικότητας σε 27,5% σε καφεϊνη.

  1. Σωματική άσκηση

Η μέτριας έντασης σωματική άσκηση βοηθά στην πρόληψη εμφάνισης υπέρτασης και πολλών άλλων παραγόντων όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, η στεφανιαία νόσος και το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Στην περίπτωση που έχει εκδηλωθεί η υπέρταση, η άσκηση μειώνει την αρτηριακή πίεση και ως εκ τούτου έχει μια θεραπευτική ιδιότητα. Η άσκηση θα πρέπει να είναι αερόβια (περπάτημα, κολύμβηση, ποδήλατο) και όχι αναερόβια (βάρη) καθώς δεν έχει ευεργετικές επιδράσεις στην περίπτωση της υπέρτασης. Η διάρκεια της άσκησης συνίσταται στα 30-60 λεπτά μέτριας έντασης για τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα.

Επικοινωνια